Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Gołąbki z młodej kapusty to doskonała propozycja na obiad, która kojarzy się przede wszystkim z polską tradycją kulinarystyczną. Ta wersja gołąbków to prawdziwa domowa kuchnia, gdzie mięso i ryż elegancko pełnią swoją rolę nadzienia. Młoda kapusta dodaje potrawie delikatności i jest bardziej łatwostrawna. Gołąbki to także świetny pomysł na wykorzystanie pierwszych wiosennych kapust, gdy są one najbardziej soczyste i aromatyczne. Idealne dla miłośników klasycznych polskich potraw, a przepis jest prosty i łatwy do wykonania. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem, a z pewnością zachwycą one i Ciebie, i Twoich bliskich!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 główki świeżej kapusty
- 400g ryżu (4x100g woreczek)
- 1kg mielonego mięsa z indyka
- 1 duża cebula
- Sól
- Pieprz
- Pieprz ziołowy
- Koncentrat pomidorowy 150 g
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem – jak zrobić?
- Ryż ugotować na półtwardo (5-8 minut) w osolonej wodzie.
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju.
- Misce połączyć mięso z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku.
- Z kapusty odłożyć podniszczone liście. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Następnie włożyć całą główkę kapusty, głąbem do góry. Gotować na wolnym ogniu 5-8 minut i ściągać powoli pojedynczo liście kapusty.
- Z liści ściąć grubsze nerwy, a następnie nałożyć farsz i zwinąć ciasno gołąbka najładniej jak potrafimy.
- Na dno dużego garnka ułożyć wcześniej podniszczone liście. Następnie ułożyć ciasno gołąbki, polać koncentratem pomidorowym, ułożyć kolejną warstwę gołąbków i ponownie polać koncentratem pomidorowym. Całość zalać wodą tak, aby przykryć gołąbki. Gotować pod przykryciem 40 minut. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką na górze.
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem – dodatkowe informacje
Z podanego przepisu wyszło mi 22 gołąbki. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką po górze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym
Następny przepis: Gołąbki z młodej kapusty