Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty to doskonała propozycja na obiad, która kojarzy się przede wszystkim z polską tradycją kulinarystyczną. Ta wersja gołąbków to prawdziwa domowa kuchnia, gdzie mięso i ryż elegancko pełnią swoją rolę nadzienia. Młoda kapusta dodaje potrawie delikatności i jest bardziej łatwostrawna. Gołąbki to także świetny pomysł na wykorzystanie pierwszych wiosennych kapust, gdy są one najbardziej soczyste i aromatyczne. Idealne dla miłośników klasycznych polskich potraw, a przepis jest prosty i łatwy do wykonania. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem, a z pewnością zachwycą one i Ciebie, i Twoich bliskich!

Składniki:

  • 2 główki świeżej kapusty
  • 400g ryżu (4x100g woreczek)
  • 1kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • Koncentrat pomidorowy 150 g

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem – jak zrobić?

  1. Ryż ugotować na półtwardo (5-8 minut) w osolonej wodzie.
  2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju.
  3. Misce połączyć mięso z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku.
  4. Z kapusty odłożyć podniszczone liście. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Następnie włożyć całą główkę kapusty, głąbem do góry. Gotować na wolnym ogniu 5-8 minut i ściągać powoli pojedynczo liście kapusty.
  5. Z liści ściąć grubsze nerwy, a następnie nałożyć farsz i zwinąć ciasno gołąbka najładniej jak potrafimy.
  6. Na dno dużego garnka ułożyć wcześniej podniszczone liście. Następnie ułożyć ciasno gołąbki, polać koncentratem pomidorowym, ułożyć kolejną warstwę gołąbków i ponownie polać koncentratem pomidorowym. Całość zalać wodą tak, aby przykryć gołąbki. Gotować pod przykryciem 40 minut. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką na górze.

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem – dodatkowe informacje

Z podanego przepisu wyszło mi 22 gołąbki. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką po górze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym
Następny przepis: Gołąbki z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode