Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z powodzeniem można serwować zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym to połączenie tradycji i nowoczesności. Ta aromatyczna propozycja pozwala na przygotowanie dania jednogarnkowego, które zachwyci swoim smakiem każdego miłośnika gołąbków. Sos pomidorowy, w którym duszone są gołąbki, nadaje potrawie wyjątkowej świeżości i lekkości, a pieczenie w piekarniku sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne i wyjątkowe. To znakomity pomysł na domowy obiad lub kolację, który z pewnością doceni każda osoba ceniąca polską kuchnię.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Główka kapusty białej
- Woreczek ugotowanego ryżu (al dente)
- 60 dag mięsa mielonego
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawy:
- Pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
- Sól, pieprz
- Pół łyżeczki majeranku
- Półtorej łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- Kostka rosołowa
- SOS
- Używam własny z pomidorów z ogródka lub
- 2 puszki pomidorów bez skórki, najlepiej te na pizzę
- Śmietana 18% słodka
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Z kapusty wycinam głąb i wrzucam do garnka. Gotuję do momentu aż łatwo będą odchodzić liście. W tym samym czasie gotuję ryż wg opakowania jednak o połowę czasu mniej (ryż nie może być za miękki).
- Następnie szatkuję drobno cebule i lekko rumienię na maśle. Do miski wrzucam surowe mięso przeciskam przez praskę czosnek, dodaję cebule i wszystkie przyprawy (wg. upodobania). Na koniec dodaję ryż. I zalewam szklanką (250ml) bulionu (połowa kostki). Wszystko dokładnie mieszam.
- Z każdego liścia odcinam kawałek nerwu, a resztę lekko oklepuję tłuczkiem do kotletów. Następnie nakładam farsz i zwijam jak rolady.
- Piec nagrzewam do 200 stopni. Na blasze układam resztki liści, a na nie układam ciasno gołąbki. Zalewam szklanką bulionu (druga połowa kostki).
- Po ok. 20 minutach robię sos. Na głębszą patelnię wlewam 2 puszki pomidorów i blinduję. Dodaję trochę śmietany. Zalewam tym gołąbki. Całkowite pieczenie to ok. 80 minut. Góra gołąbków powinna być przyrumieniona. Nie zapomnij o polewaniu ich sosem.
- Na sam koniec zlewam sos do garnka i jeszcze raz dodaję śmietany. Smacznego 🙂
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Farsz polany bulionem jest dużo lepszy tak zwany puszysty