Galantyna z filetów z indyka i kurczaka
Galantyna z filetów z indyka i kurczaka to wyjątkowe danie, które z pewnością zaskoczy twoich gości domowymi. Doskonale łączy w sobie smakowitość i elegancję, a jednocześnie nie jest skomplikowane do zrobienia. Galantyna jest daniem kuchni francuskiej, które polega na pieczeniu mięsa z dodatkami w specjalnym galaretowym sosie. Delikatność indyka i kurczaka doskonale komponuje się ze smakiem aromatycznych warzyw i przypraw. Idealne na rodzinne spotkania czy imprezy. Wszystko to sprawia, że galantyna z filetów z indyka i kurczaka to danie, które zasługuje na szczególne miejsce w twoim kulinarnym repertuarze.
admin
Składniki:
- 40 dag fileta z indyka
- podwójny filet z kurczaka
- sok z cytryny
- Farsz:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól
- kolorowy pieprz
Galantyna z filetów z indyka i kurczaka – jak zrobić?
- Mięsa pokroić tak, aby powstały płaty, lekko zbić tłuczkiem formułując prostokąt, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Mięsa wyjąć z lodówki, ułożyć tak, aby obydwa zachodziły na siebie i utworzyły większy płat. Całość posmarować cienko farszem, zwinąć w ścisłą roladę, owinąć folią aluminiową, zrobić w niej otworki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180˚. (w zależności jak piecze piekarnik). Po upieczeniu wyjąć z folii na półmisek. W szklance gorącego bulionu rozpuścić 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła i tężejącą posmarować pierwszą warstwę na galantynie. Gdy zastygnie pierwsza warstwa, posmarować drugą. Podawać na zimno jako wędlinę udekorowaną żurawiną do mięs.
Galantyna z filetów z indyka i kurczaka – dodatkowe informacje
Galantynę można piec w rękawie piekarniczym, osznurowaną nicią wędliniarską.