Filet z kurczaka w sosie śmietanowo pietruszkowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo pietruszkowym

Cieszący się niesłabnącą popularnością, filet z kurczaka to danie, które możemy przygotować na wiele sposobów. Uwagę przyciąga jednak propozycja wyjątkowego sosu, który w połączeniu z delikatnym mięsem staje się prawdziwą kulinarną ucztą. Mowa o sosie śmietanowo-pietruszkowym – to on stanowi główne oblicze omawianego przepisu. Jego wyrazisty, lekko pikantny smak zaskoczy każdego miłośnika kulinarnych eksperymentów. Użyte składniki są dostępne praktycznie w każdym domu, a ich połączenie przynosi niezapomniane doznania smakowe. Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym to połączenie tradycji z nowoczesnością. Z pewnością to danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • Pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • Ok. 400 ml wody (lub bulion)
  • Ząbek czosnku
  • Sól, curry, ostra papryka
  • Przyprawa toskańska
  • Łyżeczka suszonych warzyw
  • Oliwa z oliwek

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo pietruszkowym – jak zrobić?

  1. Fileta umyłam i pokroiłam w kostkę, obsypałam solą, curry, ostrą papryką i posiekanym ząbkiem czosnku, polałam odrobiną oliwy i odstawiłam do lodówki na 30 minut.
  2. Wysoki garnek (ja robiłam w szybkowarze) wysmarowałam odrobiną oliwy i podgrzałam, wrzuciłam mięso i mieszałam aby nie przywarło ok. 1 min, następnie zalałam 200 ml gorącej wody, dodałam suszone warzywa i dusiłam 10 min.
  3. Do wysokiego naczynia wlałam resztę wody, dodałam umytą pietruszkę, śmietanę i wszystko zmiksowałam, następnie nalałam mięso i dusiłam następne 10 min.
  4. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zredukowałam trochę sos, przyprawiłam odrobiną przyprawy toskańskiej. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Ja podałam sos z puree ziemniaczanym z odrobiną marchewki, selera i ząbkiem czosnku. Taki sosik będzie równie dobrze smakował z ryżem, makaronem czy kaszą. Możemy go przyprawić swoją ulubioną przyprawą. Sos możemy również zagęścić odrobiną mąki lub np. zmiksowanym ziemniakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym
Następny przepis: Filet z kurczaka w zupie cebulowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode