Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym to danie pełne smaku i delikatności. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkie, ale niebanalne przepisy. Głównym składnikiem jest soczysty filet z kurczaka, który wedsług tej receptury, zyskuje nowy, intensywny charakter. Cebula i śmietanka tworzą aromatyczny sos, który doskonale komponuje się z delikatnością mięsa, dodając mu głębi i pełni smaku. Ten przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad, ale także na wykwintny posiłek na specjalną okazję. Ta potrawa z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich miłośników kuchni pełnej aromatycznych smaków.

Składniki:

  • Filet z kurczaka – 1kg
  • Cebula – 40dkg
  • Śmietana zakwaszana – 0,5 litra
  • Masło lub kasza – pół kostki
  • Ser żółty
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy – sól, przyprawa uniwersalna, pieprz, mąka

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym – jak zrobić?

  1. Filet pokroić na kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na leju.
  2. Cebule kroimy i pół księżyce, smażymy na maśle do zeszklenia się. Doprawiamy przyprawa uniwersalna, wyłączamy z ognia, dodajemy kwaśną śmietanę.
  3. Na dno naczynia wlewamy odrobinę sosu z cebuli i śmietany, nakładamy kilka plastrów usmażonego fileta, zalewamy sosem i powtarzamy czynność. Na wierzch posypujemy z tartym serem.
  4. Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym – dodatkowe informacje

Najlepiej podawać prosto z pieca 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka w jogurcie
Następny przepis: Filet z kurczaka w sosie śmietanowo pietruszkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode