Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym to danie pełne smaku i delikatności. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie szybkie, ale niebanalne przepisy. Głównym składnikiem jest soczysty filet z kurczaka, który wedsług tej receptury, zyskuje nowy, intensywny charakter. Cebula i śmietanka tworzą aromatyczny sos, który doskonale komponuje się z delikatnością mięsa, dodając mu głębi i pełni smaku. Ten przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad, ale także na wykwintny posiłek na specjalną okazję. Ta potrawa z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich miłośników kuchni pełnej aromatycznych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Filet z kurczaka – 1kg
- Cebula – 40dkg
- Śmietana zakwaszana – 0,5 litra
- Masło lub kasza – pół kostki
- Ser żółty
- Olej do smażenia
- Przyprawy – sól, przyprawa uniwersalna, pieprz, mąka
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym – jak zrobić?
- Filet pokroić na kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na leju.
- Cebule kroimy i pół księżyce, smażymy na maśle do zeszklenia się. Doprawiamy przyprawa uniwersalna, wyłączamy z ognia, dodajemy kwaśną śmietanę.
- Na dno naczynia wlewamy odrobinę sosu z cebuli i śmietany, nakładamy kilka plastrów usmażonego fileta, zalewamy sosem i powtarzamy czynność. Na wierzch posypujemy z tartym serem.
- Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym – dodatkowe informacje
Najlepiej podawać prosto z pieca 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka w jogurcie
Następny przepis: Filet z kurczaka w sosie śmietanowo pietruszkowym