Faworki luksusowe
Faworki luksusowe to niebywale smakowite, chrupiące ciasteczka, które idealnie wartościują karnawałowe popołudnia i wieczory. Charakteryzują się delikatnością oraz zniewalającym smakiem, który bez wątpienia przypodoba się nie tylko miłośnikom tradycyjnych słodkości, ale też poszukiwaczom nowych kulinarnych doznań. Faworki wykorzystują tradycyjne składniki, które w połączeniu dają absolutnie wyjątkowy efekt. Mimo, że są cukrowym przysmakiem, nie są przesłodzone, co czyni je idealnym komplementem do popołudniowej kawy lub herbaty. Stworzenie tych ciastek to prawdziwa przyjemność, a ich smak zachwyci niemal każdego łasucha.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek (żółtka)
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki spirytusu (octu)
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Faworki luksusowe – jak zrobić?
Faworki luksusowe – dodatkowe informacje
Ciasto na faworki luksusowe powinno charakteryzować się jedwabistą konsystencją, dlatego po wyrobieniu powinno być zbijane jeszcze wałkiem przez kilka minut
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faworki bezglutenowe
Następny przepis: Faworki z piekarnika – wegańskie