Faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe

Przedstawiamy przepis na faworki bezglutenowe, idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Tradycjonalny smak tych drobnych wypieków, znanych również jako chruściki czy chrusty, został zachowany pomimo zmiany składników. Faworki bezglutenowe są równie pyszne, orkiszowe i kruche jak ich tradycyjne odpowiedniki, a ich przygotowanie jest równie proste. Teraz każdy, kto cierpi na nietolerancję glutenu, również może cieszyć się tym karnawałowym przysmakiem. Niezależnie od okazji, ten przepis jest zawsze dobrym wyborem.

Składniki:

  • 300 g koncentratu mąk Schär, plus do podsypania
  • 5 żółtek z jaj
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (produkt bezglutenowy)
  • 180 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Faworki bezglutenowe – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:

    Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku.

    Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka.

    W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.

Słowa kluczowe:

faworki bezglutenowe przepis, chruściki bezglutenowe, przepis na faworki bezglutenowe, chrusty bezglutenowe, faworki bezglutenowe

Faworki bezglutenowe – dodatkowe informacje

Im cieniej wałkowane ciasto, tym bardziej kruchy otrzymamy chrust.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fava - grecka pasta z grochu
Następny przepis: Faworki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode