Faworki z piekarnika – wegańskie

Faworki z piekarnika – wegańskie

Faworki z piekarnika – wegańskie – to wyjątkowe i smaczne urozmaicenie tradycyjnej słodkiej przekąski. Dzięki temu przepisowi, weganom nie przyjdzie rezygnować z tej kruchej i aromatycznej rozkoszy. Ta wersja faworków jest o wiele lżejsza i zdrowsza, ponieważ unikamy smażenia na głębokim tłuszczu. Wegańskie faworki są równie apetyczne, chrupiące i pełne smaku, co tradycyjne, a ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Cieszą się popularnością zarówno wśród wegan, jak i osób, które po prostu szukają alternatywy dla klasycznych faworków.

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu +1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki przegotowanej letniej wody
  • Papier do pieczenia
  • Cukier puder do oprószenia faworków

Faworki z piekarnika – wegańskie – jak zrobić?

  1. Wykonanie: mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier – wymieszać. W środku zrobić dołek, wlać olej, ocet i 1 łyżkę wody – wymieszać. Następnie dolewać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy około 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na cienkie prostokąty, nacinamy w środku i przeciągamy jeden z końców paska. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy faworki w małych odstępach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor – u mnie 15 minut. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Faworki z piekarnika – wegańskie – dodatkowe informacje

Faworki można oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faworki luksusowe
Następny przepis: Faworki z piwem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode