Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, kochane za swoje satysfakcjonujące smaki i sycące składniki. Czerwona fasola, soczyste kiełbaski, dojrzałe pomidory, bogate w smak marchewki – wszystko to razem tworzy niezapomnianą kompozycję smaków. Nasz przepis na fasolkę po bretońsku z marchewką i ze świeżej fasoli oferuje unikalny twist na klasyczne danie, dodając do niego odrobinę słodyczy i chrupkości. Czy istnieje lepsze danie na ciepły, domowy obiad lub sycący lunch w chłodne dni? Spróbuj naszego przepisu i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 3 szklanki świeżo łuskanej fasoli jaś
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 pętko cienkiej kiełbasy (najlepiej wędzonej)
  • puszka pomidorów lub 5 świeżych
  • 2 łyżeczki majeranku świeżego lub suszonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka w proszku do smaku
  • ewentualnie przyprawa do fasoli

Fasolka po bretońsku – jak zrobić?

  1. Świeżej fasoli nie trzeba moczyć, więc wystarczy ją tylko opłukać i ugotować z przyprawami. Dodać koncentrat. Pokrojoną w kostkę marchew i gotować do miękkości.
  2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać do fasoli.
  3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do fasoli, chwilę podgotować. Gotową fasolkę podprawić zasmażką z mąki. Podawać z pieczywem.

Fasolka po bretońsku – dodatkowe informacje

1/ Do tego dania można wykorzystać resztki wędlin, które nam zalegają w lodówce.

2/ Pomidorów i koncentratu można dać mniej lub więcej, zależy czy lubimy bardziej czy mniej pomidorowe dania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasola w sosie pomidorowym - na zimę
Następny przepis: Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode