Fasola w sosie pomidorowym - na zimę

Fasola w sosie pomidorowym – na zimę

Nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek na chłodne, zimowe dni, szczególnie jeśli jest to domowy przepis na fasolę w sosie pomidorowym. Znajomość przepisu na te klasyczne danie, które jest zarówno sycące, jak i pełne błonnika i białka, to prawdziwy skarb. Fasolę z pomidorami można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Dodatkowo, wykorzystanie świeżych składników gwarantuje, że smak tego pysznego komfortowego posiłku będzie jeszcze bardziej intensywny. Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się fasolą w sosie pomidorowym przez całą zimę.

Składniki:

  • 500 g małej, białej fasoli
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka ostrej, wędzonej papryki
  • 7 słoików po 400 ml

Fasola w sosie pomidorowym – na zimę – jak zrobić?

  1. Fasolę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy wodą (około dwóch litrów), pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
  2. Z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez dwadzieścia minut, następnie miksujemy, doprawiamy wędzoną papryką i startymi ząbkami czosnku.
  3. Fasolę odcedzamy i dodajemy do pomidorów. Dusimy razem przez dziesięć minut.
  4. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Wlewamy gorącą fasolkę.
  5. Pasteryzujemy dziesięć minut.

Fasola w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Wystarczy dodać podsmażoną cebulę, kiełbasę i obiad gotowy! 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farszynki z sosem
Następny przepis: Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode