DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)
Składniki:
- Ryba: okoń, tasergal, pstrąg, dorsz, makrela lub łosoś.
- sól, pieprz – do natarcia
- natka pietruszki albo natka koperku
- olej rzepakowy
- SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI:
- 3 żółtka
- duża szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki schłodzonego masła
- 230 g masła, roztopionego i gorącego
- dodatkowa sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Dorsz pieczony w całości (z sosem holenderskim) – jak zrobić?
- Usunąć łuski i wnętrzności z ryby, nie zapominając o skrzelach. Płetwy i ogon odciąć nożyczkami.
- Natrzeć solą i pieprzem od środka. Włożyć w rybę garść świeżych łodyżek pietruszki albo koperku. Natrzeć ją od zewnątrz olejem rzepakowym i ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia.
- Piec na środkowym poziomie wcześniej nagrzanego piekarnika, aż zapach soków wydzielających się z mięsa stanie się wyczuwalny – oznacza to, że ryba jest gotowa. Płetwa grzbietowa powinna łatwo dać się oddzielić, a w środku nie powinno być krwistych śladów. Podawać z cytryną, stopionym masłem, sosem maślanym lub sosem holenderskim.
- SOS HOLENDERSKI:
Ubijać żółtka trzepaczką w rondlu przez 1-2 minuty, aż lekko zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Dodać szczyptę soli, sok z cytryny i łyżkę schłodzonego masła, roztrzepać. Ustawić na średnim ogniu i staje ubijać, ale nie za energicznie, co jakiś czas zdejmując garnek z ognia, żeby żółtka nie zagotowały się zbyt szybko. Kiedy zawiesina „lgnie” do drucików trzepaczki, a podczas mieszania widać dno naczynia, zdjąć rondel z ognia i dodać drugą łyżkę zimnego masła. Zacząć dolewać stopione masło, najpierw małymi porcjami, i ubijać do uzyskania ok. 1/2 szklanki zgęstniałego sosu, a następnie gdy sos będzie nabierał konsystencji kremu, dolewać masło nico szybciej. Skosztować i doprawić według uznania.
- SOS HOLENDERSKI:
Można przygotować prosto i dość szybko ręcznie, gdy ma się pewną wprawę, lecz można też użyć do tego celu blendera. Postępuj według powyższych wskazówek, pamiętaj jednak, ze trudno jest wydobyć z zakamarków blendera większość – a całości wręcz niepodobna! – lepkiego sosu. Później trzeba jeszcze raz podgrzać sos.
- SMACZNEGO 🙂
DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI – dodatkowe informacje
Czas pieczenia w temperaturze 200 stopni dla ryby o wadze od 2,7 do 3,7 kg wynosi 35-45 minut; od 1,8 do 2,8 kg – 25-30 minut; od 900 g do 1,8 kg – 5-20 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką
Następny przepis: Dorsz pieczony pod marchewką i selerem