DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

Cieszący się duża popularnością Dorsz Pieczony w Całości z sosem holenderskim to danie, które robi wrażenie nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również imponujący wygląd. Ten przepis na dorsza kresi chwilę różnorodności w stołowaniu ryb, a doświadczenie kulinarnego wyrafinowania zachęci każdego smakosza do eksploracji nowych smaków. Ten przepis na dorsza pieczonego w całości pochodzi z Holandii, gdzie ryba jest podstawą wielu tradycyjnych dań. Jeśli jesteś fanem ryb pieczonych w piekarniku i chcesz spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, ten przepis na dorada z pewnością Cię oczaruje.

Składniki:

  • Ryba: okoń, tasergal, pstrąg, dorsz, makrela lub łosoś.
  • sól, pieprz – do natarcia
  • natka pietruszki albo natka koperku
  • olej rzepakowy
  • SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI:
  • 3 żółtka
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • 230 g masła, roztopionego i gorącego
  • dodatkowa sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Dorsz pieczony w całości (z sosem holenderskim) – jak zrobić?

  1. Usunąć łuski i wnętrzności z ryby, nie zapominając o skrzelach. Płetwy i ogon odciąć nożyczkami.
  2. Natrzeć solą i pieprzem od środka. Włożyć w rybę garść świeżych łodyżek pietruszki albo koperku. Natrzeć ją od zewnątrz olejem rzepakowym i ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia.
  3. Piec na środkowym poziomie wcześniej nagrzanego piekarnika, aż zapach soków wydzielających się z mięsa stanie się wyczuwalny – oznacza to, że ryba jest gotowa. Płetwa grzbietowa powinna łatwo dać się oddzielić, a w środku nie powinno być krwistych śladów. Podawać z cytryną, stopionym masłem, sosem maślanym lub sosem holenderskim.
  4. SOS HOLENDERSKI:

    Ubijać żółtka trzepaczką w rondlu przez 1-2 minuty, aż lekko zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Dodać szczyptę soli, sok z cytryny i łyżkę schłodzonego masła, roztrzepać. Ustawić na średnim ogniu i staje ubijać, ale nie za energicznie, co jakiś czas zdejmując garnek z ognia, żeby żółtka nie zagotowały się zbyt szybko. Kiedy zawiesina „lgnie” do drucików trzepaczki, a podczas mieszania widać dno naczynia, zdjąć rondel z ognia i dodać drugą łyżkę zimnego masła. Zacząć dolewać stopione masło, najpierw małymi porcjami, i ubijać do uzyskania ok. 1/2 szklanki zgęstniałego sosu, a następnie gdy sos będzie nabierał konsystencji kremu, dolewać masło nico szybciej. Skosztować i doprawić według uznania.

  5. SOS HOLENDERSKI:

    Można przygotować prosto i dość szybko ręcznie, gdy ma się pewną wprawę, lecz można też użyć do tego celu blendera. Postępuj według powyższych wskazówek, pamiętaj jednak, ze trudno jest wydobyć z zakamarków blendera większość – a całości wręcz niepodobna! – lepkiego sosu. Później trzeba jeszcze raz podgrzać sos.

  6. SMACZNEGO 🙂

DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI – dodatkowe informacje

Czas pieczenia w temperaturze 200 stopni dla ryby o wadze od 2,7 do 3,7 kg wynosi 35-45 minut; od 1,8 do 2,8 kg – 25-30 minut; od 900 g do 1,8 kg – 5-20 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką
Następny przepis: Dorsz pieczony pod marchewką i selerem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode