Dorsz pieczony pod marchewką i selerem

Dorsz pieczony pod marchewką i selerem

Prosty i pełen smaku przepis na dorsza pieczonego pod marchewką i selerem, to doskonały pomysł na obiad dla miłośników ryb i zdrowego odżywiania. To jedno z tych dań, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale wyglądają też na prawdziwie eleganckie. Dorsz pieczony z dodatkiem warzyw to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatkowo, marchewka i seler nadają rybie wyjątkowego, słodko-pikantnego smaku. Zapomniałem wspomnieć o porze, który jest kluczowym składnikiem tej zapiekanki rybnej. Połączenie tych składników tworzy niepowtarzalny symfoniczny smak, który z pewnością zachwyci Państwa podniebienia.

Składniki:

  • 1 duży filet z dorsza, około 50-60 dag
  • około 30 dag marchewki
  • około 20 dag korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej natki selera
  • 1 łyżka posiekanej natki lubczyku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz czarny i pieprz cytrynowy do smaku
  • 2 szczypty przyprawy Harissa
  • Dodatkowo: naczynie do pieczenia grubo posmarowane masłem

Dorsz pieczony pod marchewką i selerem – jak zrobić?

  1. Filet dorsza myję, osuszam, kroję na porcje, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam.
  2. Marchewkę i selera obieram, trę na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję marchewkę i seler, podsmażam, dodaję wodę, duszę ok. 10 minut, dodaję miód, sól, przyprawę Harissa, pieprz, mieszam, dodaję posiekane natki zieleniny, mieszam. Rybę układam w naczyniu do zapiekania, na rybie układam podsmażoną marchewkę z selerem, naczynie nakrywam, piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Słowa kluczowe: ryba zapiekana z porem i marchewką

Dodatkowe informacje – Dorsz pieczony pod marchewką i selerem

Tak przygotowaną rybę, w naszym domu jadamy bez innych dodatków:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)
Następny przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode