Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką

Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką

Odkryj egzotyczne smaki z naszym przepisem na dorsza grillowanego w marynacie z imbirem i limonką. Ten wyjątkowy sposób przyrządzenia dorsza to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Delikatna i soczysta ryba w połączeniu z aromatyczną marynatą z limonki i imbiru tworzy niepowtarzalne danie. Prosty, ale efektywny przepis sprawi, że dorsz nabierze niezwykłych smaków. Czy to na specjalną okazję, czy na co dzień – ten przepis na dorsza z pewnością zaskoczy swoim bogactwem smaku. Rozkoszuj się smakiem doskonale przyrządzonego dorsza z nutą egzotyki na swoim talerzu.

Składniki:

  • 2 świeże dorsze
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • sól gruboziarnista (do smaku)

Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką – jak zrobić?

  1. Ryby umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Marynatą natrzeć rybę z zewnątrz i od wewnątrz. W środek ryby włożyć koperek. Zamarynowaną rybę odstawić na około 30 minut. Rybę zawinąć w folię i grillować do miękkości i zarumienienia około 20-25 minut.

Dodatkowe informacje – Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką

W podobny sposób można przygotować inny gatunek ryb. Świetnie sprawdzą się pstrągi, flądry czy łososie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorada z grilla
Następny przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode