Dorsz pieczony pod marchewką i selerem
Prosty i pełen smaku przepis na dorsza pieczonego pod marchewką i selerem, to doskonały pomysł na obiad dla miłośników ryb i zdrowego odżywiania. To jedno z tych dań, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale wyglądają też na prawdziwie eleganckie. Dorsz pieczony z dodatkiem warzyw to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatkowo, marchewka i seler nadają rybie wyjątkowego, słodko-pikantnego smaku. Zapomniałem wspomnieć o porze, który jest kluczowym składnikiem tej zapiekanki rybnej. Połączenie tych składników tworzy niepowtarzalny symfoniczny smak, który z pewnością zachwyci Państwa podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duży filet z dorsza, około 50-60 dag
- około 30 dag marchewki
- około 20 dag korzenia selera
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki masła
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej natki selera
- 1 łyżka posiekanej natki lubczyku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz czarny i pieprz cytrynowy do smaku
- 2 szczypty przyprawy Harissa
- Dodatkowo: naczynie do pieczenia grubo posmarowane masłem
Dorsz pieczony pod marchewką i selerem – jak zrobić?
- Filet dorsza myję, osuszam, kroję na porcje, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam.
- Marchewkę i selera obieram, trę na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję marchewkę i seler, podsmażam, dodaję wodę, duszę ok. 10 minut, dodaję miód, sól, przyprawę Harissa, pieprz, mieszam, dodaję posiekane natki zieleniny, mieszam. Rybę układam w naczyniu do zapiekania, na rybie układam podsmażoną marchewkę z selerem, naczynie nakrywam, piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Słowa kluczowe: ryba zapiekana z porem i marchewką
Dodatkowe informacje – Dorsz pieczony pod marchewką i selerem
Tak przygotowaną rybę, w naszym domu jadamy bez innych dodatków:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)
Następny przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką