Domowy drobiowy hamburger

Domowy drobiowy hamburger

Przedstawiamy przepis na domowy drobiowy hamburger, dla tych, którzy pragną połączyć smak ulubionej fast foodowej potrawy z dbałością o zdrowie i lekkość posiłku. Hamburger drobiowy, mimo swojej niskotłuszczowej zawartości, zdobywa coraz większe rzesze fanów, dzięki soczystości i delikatności mięsa. Ten domowy przepis pozwoli Ci odkryć nowe oblicze hamburgera i nauczyć się jak zdrowe i smaczne może być to danie. Dzięki niemu, twoja kuchnia zamieni się w prawdziwą domową burgerownię.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • rzodkiewki
  • 2 ogórki konserwowe
  • majonez, ketchup
  • 4 okrągłe bułki do hamburgerów (lub kajzerki)

Domowy drobiowy hamburger – jak zrobić?

  1. 1.

    Mięso drobiowe umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko. Wyrobić na masę. Jeśli będzie się kleić do ręki, można wsypać trochę bułki tartej. Z mięsa tworzyć okrągłe kotleciki grubości około 2 cm. Posypać z obu stron bułką tartą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

  2. 2.

    Bułki do hamburgerów przekroić na pół i lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej. Rzodkiewki, pomidory i ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Jedną część bułki nasmarować majonezem (opcjonalnie). Następnie ułożyć liść sałaty lodowej, mięso, plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Drugą połowę bułki posmarować ketchupem i przykryć całość.

Domowy drobiowy hamburger – dodatkowe informacje

Podana porcja wystarczy na zrobienie 4 hamburgerów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)
Następny przepis: Domowy kajmak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode