Domowy drobiowy hamburger
Przedstawiamy przepis na domowy drobiowy hamburger, dla tych, którzy pragną połączyć smak ulubionej fast foodowej potrawy z dbałością o zdrowie i lekkość posiłku. Hamburger drobiowy, mimo swojej niskotłuszczowej zawartości, zdobywa coraz większe rzesze fanów, dzięki soczystości i delikatności mięsa. Ten domowy przepis pozwoli Ci odkryć nowe oblicze hamburgera i nauczyć się jak zdrowe i smaczne może być to danie. Dzięki niemu, twoja kuchnia zamieni się w prawdziwą domową burgerownię.
admin
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- olej
- sałata lodowa
- pomidor
- rzodkiewki
- 2 ogórki konserwowe
- majonez, ketchup
- 4 okrągłe bułki do hamburgerów (lub kajzerki)
Domowy drobiowy hamburger – jak zrobić?
-
1.
Mięso drobiowe umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko. Wyrobić na masę. Jeśli będzie się kleić do ręki, można wsypać trochę bułki tartej. Z mięsa tworzyć okrągłe kotleciki grubości około 2 cm. Posypać z obu stron bułką tartą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
-
2.
Bułki do hamburgerów przekroić na pół i lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej. Rzodkiewki, pomidory i ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Jedną część bułki nasmarować majonezem (opcjonalnie). Następnie ułożyć liść sałaty lodowej, mięso, plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Drugą połowę bułki posmarować ketchupem i przykryć całość.
Domowy drobiowy hamburger – dodatkowe informacje
Podana porcja wystarczy na zrobienie 4 hamburgerów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)
Następny przepis: Domowy kajmak