Domowy kajmak
Zaskocz bliskich i spraw, by poczuli się jak w prawdziwej oranżerii słodkości, przygotowując domowy kajmak. Ten urokliwy deser o niepowtarzalnym kremowym smaku i aksamitnej konsystencji będzie idealnym dodatkiem do wielu deserów, ciast, a także do chleba na śniadanie. Domowy kajmak to tradycyjne danie, które powstało z połączenia mleka i cukru. Niebywale proste do wykonania, a jego smak bije na głowę sklepowe odpowiedniki. Odkryj tajemnicę tego przepisu i ciesz się smakiem autentycznego, domowego kajmaku. Przygotuj go wedle poniższej receptury i poczuj niepowtarzalny taniec słodkości na swoim języku.
admin
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 150g masła
Domowy kajmak – jak zrobić? Sposób przygotowania:
1. Mleko i cukier gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania, gdy nasz kajmak zaczyna przybierać odpowiednią konsystencję, trzeba cały czas mieszać, aby nie zważył się bądź też nie skarmelizował się cukier. Gdy masa jest już bardzo gęsta (najlepiej łyżką zrobić przedziałek i powinniśmy zobaczyć dno garnka), dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Domowy kajmak – dodatkowe informacje
Pod koniec gotowania masy kajmakowej z mleka i cukru trzeba ciągle mieszać, aby nie zaczął się palić. Kajmak jest smacznym dodatkiem do różnych deserów i ciast. Jeśli szukasz przepisów na kajmak z mleka i cukru, kajmak domowy lub chcesz dowiedzieć się, jak zrobić kajmak, to jesteś we właściwym miejscu!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy drobiowy hamburger
Następny przepis: Domowy jogurt truskawkowy