Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)

Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)

Domowy chleb z ziarnami na zakwasie – już sama nazwa rozpala apetyt. Ten przepis na chleb żytni na zakwasie z ziarnami zapewni nam pyszne i zdrowe doświadczenie kulinarne. Chleb ziarnisty na zakwasie ma wspaniały aromat i chrupiącą skórkę. Dokładnie taki, jak z tradycyjnej piekarni. W dodatku, przepis na chleb z ziarnami, zwłaszcza gdy jest zrobiony na domowym zakwasie żytnim, dostarcza nam niezbędnych błonników i składników odżywczych. Spróbuj sam, i odkryj prawdziwy smak chleba na zakwasie z ziarnami.

Składniki:

  • zakwas:
    ok. 150 ml rozczynu (wyrośniętego ciasta chlebowego)
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka letniej wody
  • chleb:
    przygotowany zakwas
  • 1 kg mąki pszennej (np. wrocławskiej)
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 20 g drożdży (1/5 kostki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Przepis na domowy chleb z ziarnami na zakwasie

  1. Wieczorem przygotowujemy zakwas: do miski wkładamy składniki zakwasu, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
  2. Następnego dnia (nie musi być rano) przygotowujemy ciasto chlebowe. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozprowadzamy w 1/4 szklanki letniej wody. Otręby zalewamy 3/4 szklanki letniej wody i zostawiamy chwilę, aby namokły. Do dużej miski wkładamy zakwas, rozprowadzone drożdże, namoczone otręby wraz z wodą, pozostałe dwie szklanki letniej wody, sól, wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy siemię lniane, słonecznik i sezam. Wszystko dokładnie mieszamy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2,5 – 3 godziny do wyrośnięcia.
  3. Z wyrośniętego ciasta odkładamy ok. 150 ml (pół słoiczka po dżemie) na rozczyn do następnego chleba. Ciasto przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek (potrzebne są 2 foremki 30 cm x 11 cm lub trzy foremki 22 cm x 10 cm) do 3/4 wysokości formy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Odłożony rozczyn przechowujemy w lodówce (można go przechowywać do 3 tygodni).
  4. Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 55 minut. Upieczone chleby zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy je od razu z foremek i studzimy na kratce.

Sposoby na chleb z ziarnami na zakwasie, domowy chleb na zakwasie żytnim, chleb żytni na zakwasie z ziarnami.

Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie) – dodatkowe informacje

Ważne jest, aby pamiętać o pozostawieniu rozczynu na następny chlebek. Do ciasta można dodać inne ziarna, orzechy lub śliwki suszone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy chleb wieloziarnisty
Następny przepis: Domowy chleb ziarnisty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode