Domowy chleb wieloziarnisty

Domowy chleb wieloziarnisty

Przedstawiamy przepis na domowy chleb wieloziarnisty, dzięki któremu poczujesz niezrównaną satysfakcję z pieczenia. To doskonała alternatywa dla sklepowych pieczyw, pełna naturalnych składników i prawdziwego smaku. Masa ziaren dodaje chlebowi tekstury i różnorodności, a zarazem stanowi skarbnicę błonnika. Składniki na domowy chleb wieloziarnisty są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy na tyle przekonujący, że z chęcią będziesz powtarzać ten przepis. Spróbuj, a przekonasz się, że pieczenie własnego chleba wcale nie jest takie trudne, a wynik na pewno przewyższy twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki słonecznika + 1 łyżka do obsypania
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 3 g drożdży
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju

Domowy chleb wieloziarnisty – jak zrobić?

  1. Wodę wlej do wysokiego garnuszka, dodaj cukier, drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do większego naczynia. Dodaj sól, otręby, słonecznik i len. Wymieszaj składniki. Wlej rozczyn i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Formę wysmaruj olejem. Możesz obsypać słonecznikiem. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozłóż. Obsyp słonecznikiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 min do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 st. Włóż ciasto. Piecz przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz przez kolejne 30 min.

Domowy chleb wieloziarnisty – dodatkowe informacje

Możesz użyć innych ziaren, np.dyni


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy chleb z otrębami
Następny przepis: Domowy chleb z ziarnami (na zakwasie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode