Domowe kajmaki a’la Knoppers
Czy zamarzył Ci się deser, który łączy słodycz karmelu z lekkim, mlecznym smakiem? Przepis na domowe kajmaki a’la Knoppers to spełnienie tych marzeń. Ten wyrób cukierniczy jest nie tylko smaczny, ale też prosty do przygotowania w domowych warunkach. Składniki, które są potrzebne do jego wykonania, są łatwo dostępne, a proces ich mieszania to czysta przyjemność. Idealne na podwieczorek czy na zakończenie wykwintnej kolacji, te kajmaki na pewno zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Każdy kęs to czyste, mleczno-karmelowe niebo. Wypróbuj domowe kajmaki a’la Knoppers!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Krem mleczny:
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 140 g miękkiego masła
- 1 szkl. mleka w proszku
- Krem czekoladowo-orzechowy:
- 100 g masła
- 160 g kremy orzechowego typu Nutella
- 1 szkl. orzechów ziemnych (można użyć również orzechów laskowych)
- Dodatkowo:
- 3 suche wafle
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju (może być kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy)
Domowe kajmaki a’la knoppers – przepis na kajmaki
-
1.
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy aż mleko wystygnie. Masło ucieramy aż będzie puszyste. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku. -
2.
Orzechy wsypujemy na gorącą patelnię i chwilę prażymy. Następnie studzimy i drobno siekamy. -
3.
Masło na krem czekoladowo-orzechowy również ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niego krem czekoladowy typu Nutella. Na koniec wsypujemy orzechy i całość mieszamy. -
4.
Wykonanie całości:- Wafel
- Krem czekoladowo-orzechowy
- Wafel
- Krem biały
- Wafel
-
5.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju i równo smarujemy nią wierzch wafla. Tak przygotowane wafle wkładamy do lodówki na około 1-2 h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. Ja ostry nóż zanurzam wcześniej w ciepłej wodzie.
Domowe kajmaki a’la Knoppers – dodatkowe informacje
Czekoladę deserową można zastąpić w połowie czekoladą mleczną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami
Następny przepis: Domowe kabanosy - wieprzowe