Domowe kajmaki a'la Knoppers

Domowe kajmaki a’la Knoppers

Czy zamarzył Ci się deser, który łączy słodycz karmelu z lekkim, mlecznym smakiem? Przepis na domowe kajmaki a’la Knoppers to spełnienie tych marzeń. Ten wyrób cukierniczy jest nie tylko smaczny, ale też prosty do przygotowania w domowych warunkach. Składniki, które są potrzebne do jego wykonania, są łatwo dostępne, a proces ich mieszania to czysta przyjemność. Idealne na podwieczorek czy na zakończenie wykwintnej kolacji, te kajmaki na pewno zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Każdy kęs to czyste, mleczno-karmelowe niebo. Wypróbuj domowe kajmaki a’la Knoppers!

Składniki:

  • Krem mleczny:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • Krem czekoladowo-orzechowy:
  • 100 g masła
  • 160 g kremy orzechowego typu Nutella
  • 1 szkl. orzechów ziemnych (można użyć również orzechów laskowych)
  • Dodatkowo:
  • 3 suche wafle
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju (może być kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy)

Domowe kajmaki a’la knoppers – przepis na kajmaki

  1. 1.
    Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy aż mleko wystygnie. Masło ucieramy aż będzie puszyste. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku.
  2. 2.
    Orzechy wsypujemy na gorącą patelnię i chwilę prażymy. Następnie studzimy i drobno siekamy.
  3. 3.
    Masło na krem czekoladowo-orzechowy również ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niego krem czekoladowy typu Nutella. Na koniec wsypujemy orzechy i całość mieszamy.
  4. 4.
    Wykonanie całości:

    • Wafel
    • Krem czekoladowo-orzechowy
    • Wafel
    • Krem biały
    • Wafel
  5. 5.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju i równo smarujemy nią wierzch wafla. Tak przygotowane wafle wkładamy do lodówki na około 1-2 h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. Ja ostry nóż zanurzam wcześniej w ciepłej wodzie.

Domowe kajmaki a’la Knoppers – dodatkowe informacje

Czekoladę deserową można zastąpić w połowie czekoladą mleczną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami
Następny przepis: Domowe kabanosy - wieprzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode