Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami

Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami

Zapraszamy do odkrycia przepisu na domowe gofry bubble, które zachwycą nie tylko swoim nietuzinkowym wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Gofry, które są pulchne i kruche, to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Podawane z domowym przetworem owocowym, zwanym frużeliną, bitą śmietaną i świeżymi owcami, stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. To interesująca alternatywa dla tradycyjnych gofrów, o której warto pamiętać, pytając się – „z czym gofry”? Spróbuj raz, a na pewno będziesz chciał powtórzyć to doświadczenie.

Składniki:

  • Frużelina z jagód leśnych:
  • 100 g jagód leśnych
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Ciasto na gofry:
  • 2 szklanki mleka 2.0 %
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • Dodatkowo:
  • owoce świeże lub z kompotu
  • bita śmietana

Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.

  2. Jagody przesypujemy do garnka, dolewamy wodę i cukier. Zagotowujemy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do jagód, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i gotowe.

  3. Gotowe gofry posmarować frużeliną i nałożyć bitą śmietanę, podawać udekorowane borówką amerykańską z kompotu lub świeżymi owocami.

Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami – dodatkowe informacje

Z tej porcji otrzymałam 10 dużych gofrów. Do dekoracji można użyć owoce świeże lub z kompotu. Gofry można nadziewać z czym tylko mamy ochotę. Gofry można nadziewać z gałką ulubionych lodów i sosem. Gofry świetnie nadają się na słodko i słono.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe grzanki w 3 smakach
Następny przepis: Domowe jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode