Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami
Składniki:
- Frużelina z jagód leśnych:
- 100 g jagód leśnych
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Ciasto na gofry:
- 2 szklanki mleka 2.0 %
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształu
- łyżeczka pasty waniliowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- Dodatkowo:
- owoce świeże lub z kompotu
- bita śmietana
Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Białka ubić na sztywno, dodając cukier kryształ a następnie żółtka. Następnie dodać mąkę, mleko, olej oraz pastę waniliową i proszek do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach na gładką konsystencję. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem za pomocą pędzla. Nałożyć 3 łyżki ciasta i docisnąć górną pokrywą. Pieczemy gofry na złoty kolor.
-
Jagody przesypujemy do garnka, dolewamy wodę i cukier. Zagotowujemy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do jagód, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i gotowe.
-
Gotowe gofry posmarować frużeliną i nałożyć bitą śmietanę, podawać udekorowane borówką amerykańską z kompotu lub świeżymi owocami.
Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami – dodatkowe informacje
Z tej porcji otrzymałam 10 dużych gofrów. Do dekoracji można użyć owoce świeże lub z kompotu. Gofry można nadziewać z czym tylko mamy ochotę. Gofry można nadziewać z gałką ulubionych lodów i sosem. Gofry świetnie nadają się na słodko i słono.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe grzanki w 3 smakach
Następny przepis: Domowe jagodzianki