Domowe batoniki musli
Zapraszam do wypróbowania przepisu na domowe batoniki musli, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Te batony musli domowe są pełne błonnika i zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Oferują idealną mieszankę słodkich i chrupiących składników, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Są znakomitą przekąską na drogę lub szybkim śniadaniem. Biorąc pod uwagę, że są łatwe w przygotowaniu, ten batonik musli przepis może stać się twoim ulubionym sposobem na zdrowe, domowe słodkości. Co więcej, możesz dostosować go do swoich preferencji, dodając ulubione orzechy, suszone owoce czy nasiona.
Składniki:
- 100 g mieszanki orzechów (na przykład włoskich, laskowych, migdałów itp.)
- 25 g rodzynek
- 25 g żurawiny (lub moreli, śliwek)
- 250 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 60 g ziaren słonecznika
- 40 g sezamu
- 10-15 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao (gorzkie)
- 3 łyżki oleju (może być rzepakowy lub roztopiony kokosowy)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy/klonowego
Domowe batoniki musli – jak zrobić?
- Na suchej patelni prażyć płatki, orzechy (posiekane z grubsza), pestki słonecznika oraz sezam – każde osobno po około 2 minuty. Suszone owoce z grubsza posiekać.
- Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz miód do smaku. Całość wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do mieszanki. Dokładnie wymieszać.
- Keksówkę lub małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać wierzch i mocno dociskać. Piec w temp 180 stopni ok 20-25 minut. Następnie wystudzić i pokroić na prostokątne batoniki. Można oprószyć kakao. Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Batoniki musli domowej roboty można mrozić.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe Bake Rolls’y
Następny przepis: DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY