Domowe batoniki musli
Zapraszam do wypróbowania przepisu na domowe batoniki musli, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Te batony musli domowe są pełne błonnika i zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Oferują idealną mieszankę słodkich i chrupiących składników, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Są znakomitą przekąską na drogę lub szybkim śniadaniem. Biorąc pod uwagę, że są łatwe w przygotowaniu, ten batonik musli przepis może stać się twoim ulubionym sposobem na zdrowe, domowe słodkości. Co więcej, możesz dostosować go do swoich preferencji, dodając ulubione orzechy, suszone owoce czy nasiona.
admin
Składniki:
- 100 g mieszanki orzechów (na przykład włoskich, laskowych, migdałów itp.)
- 25 g rodzynek
- 25 g żurawiny (lub moreli, śliwek)
- 250 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 60 g ziaren słonecznika
- 40 g sezamu
- 10-15 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao (gorzkie)
- 3 łyżki oleju (może być rzepakowy lub roztopiony kokosowy)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy/klonowego
Domowe batoniki musli – jak zrobić?
- Na suchej patelni prażyć płatki, orzechy (posiekane z grubsza), pestki słonecznika oraz sezam – każde osobno po około 2 minuty. Suszone owoce z grubsza posiekać.
- Wszystkie suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz miód do smaku. Całość wymieszać. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do mieszanki. Dokładnie wymieszać.
- Keksówkę lub małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać wierzch i mocno dociskać. Piec w temp 180 stopni ok 20-25 minut. Następnie wystudzić i pokroić na prostokątne batoniki. Można oprószyć kakao. Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Batoniki musli domowej roboty można mrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe Bake Rolls’y
Następny przepis: DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY