Domowe babeczki

Domowe babeczki

Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, które możemy spełnić przygotowując babeczki domowej roboty. Ten przepis na domowe muffinki to połączenie prostoty wykorzystanych składników z mnóstwem smaku. Czasem ciężko znaleźć prosty przepis na babeczki domowe, który gwarantuje finalny sukces. Dlatego przedstawiamy przepis na domowe babeczki, niezwykle proste w wykonaniu, który pozwoli zaskoczyć najbliższych nie tylko idealnym smakiem, ale i wyglądem. To doskonały pomysł na słodki deser czy przekąskę, którą możemy dostosować do własnych upodobań. Babeczki przepis na ciasto daje nam dużą swobodę w eksperymentowaniu z różnymi dodatkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 80-90 gram oleju (ok. 1/3 szklanki)
  • 2 jajka

Domowe babeczki – jak zrobić?

  1. Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy.
  2. Dodajemy składniki mokre i dokładnie, energicznie mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
  3. Papierowe lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Z podanej ilości wychodzi około 12 babeczek.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do zarumienienia.

Domowe babeczki – dodatkowe informacje

Według uznania można do ciasta dodać płatki czekoladowe, łyżeczkę dżemu lub karmelu. Udekorować .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa wędlina ze słoika słoikówka
Następny przepis: Domowe Bake Rolls’y

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode