Domowa wędlina ze słoika słoikówka

Domowa wędlina ze słoika słoikówka

Pragnąc powrócić do tradycji domowego wyrabiania wędlin, prezentujemy przepis na domową wędelinę ze słoika, zwyczajowo zwaną słoikówką. To nie tylko znakomite rozwiązanie dla osób, które chcą mieć pełną kontrolę nad składem swojej wędliny, ale również świetny pomysł na smaczny, domowy dodatek do kanapek. Rozważając jednak kwestię gotowania, nic nie jest tak cenne jak jakość składników, dlatego przed przygotowaniem wędliny w słoiku, upewnij się, że wszystko, czego używasz, jest najwyższej jakości. Co więcej, odmiana smaków, którą oferuje ta wędlina z słoika, na pewno zachwyci wszystkich miłośników domowych wędlin.

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
  • 50 dekagramów surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Domowa wędlina ze słoika „słoikówka” – jak zrobić?

  1. Łopatkę oczyszczamy, razem z boczkiem płuczemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki i mielimy w maszynce, przekładamy do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa razem z zielem i liściem, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut.
  2. Następnie przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych słoików. Podczas nakładania ubijamy, żeby nie było pustych przestrzeni. Słoiki zakręcamy. Układamy je w garnku, nalewamy wody i zagotowujemy. Następnie na bardzo małym ogniu gotujemy około 3 godziny, w razie potrzeby dolewamy wody. Ugotowane słoiki studzimy.
  3. Zimne słoiki przekładamy do lodówki, gdy zastygną są gotowe do podania. Smacznego życzę.

xxxx – dodatkowe informacje

Z tej receptury wychodzi 6 słoików o pojemności 250-300 ml.

Gotujemy na małym ogniu, słoiki mają tylko ,,pyrkać”.

W razie potrzeby dolewamy wody do garnka, ale pamiętajmy, żeby nie lać zimnej gdyż słoiki mogą pęknąć. Najlepiej dolewać ciepłej.

Podczas krojenia usuwamy z wędliny liść laurowy i ziele angielskie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa wędlina z indyka z szynkowaru
Następny przepis: Domowa zapiekanka z makaronem i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode