Domowa wędlina z indyka z szynkowaru

Domowa wędlina z indyka z szynkowaru

Poznaj wyjątkowy smak domowej wędliny z indyka z szynkowaru. Ten kulinarny przepis jest niezwykle aromatyczny, a przy tym łatwy do przygotowania. Przy użyciu szynkowaru, możemy w domowych warunkach wyczarować soczystą, miękką i pełną smaku wędlina. Idealny dla osób, które chcą mieć pewność co do jakości spożywanych produktów. Indyk w szynkowarze to prawdziwa uczta dla miłośników domowych wędlin. Wykorzystaj ten przepis, aby zaskoczyć swoich najbliższych niepowtarzalnym smakiem domowej roboty przysmaków. Ta propozycja na pewno zachwyci każdego, kto ceni sobie zdrowe i smaczne jedzenie, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Składniki:

  • Około 1kg mięsa z piersi indyka (w tym może być dodatek kurzej ćwiartki)
  • 1 łyżka soli (pół na pół sól zwykła z peklową)
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego utłuczone w moździerzu
  • 2-3 łyżeczki tłuczonych ziarenek kolendry
  • 1-1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki żelatyny
  • Około 1 szklanka lodowatej wody
  • Kilka pieczarek konserwowych
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól, pieprz do smaku

Domowa wędlina z indyka z szynkowaru – jak zrobić?

  1. Mięso z piersi indyka kroimy w sporą kostkę, około 1,5×1,5cm. Zasypujemy je solą (obydwa rodzaje), utłuczonym w moździerzu pieprzem i kolendrą. Dodajemy oba rodzaje papryki, żelatynę, i stopniowo dolewając wodę – wyrabiamy mięso. Przykrywamy folią i odstawiamy na przynajmniej 8h (a najlepiej na dobę) w chłodne miejsce.
  2. Pieczarki kroimy na mniejsze części, ogórka, ser i pomidorki – w kostkę. Dokładnie wyrabiamy dłonią całość.
  3. Wstępnie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobinę solą lub pieprzem.
  4. W szynkowarze umieszczamy worek i napełniamy go mięsną masą do wysokości kilku centymetrów poniżej jego dolnej krawędzi – jak nałożymy za wysoko, będzie się źle zamykał. Zamykamy szynkowar. Jeśli zostanie nam trochę mięsa, możemy usmażyć sobie z tego jakieś placuszki albo po prostu zapasteryzować w słoiku 🙂
  5. Szynkowar wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wodę do wysokości jakichś 3-4cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzymy w 85 stopniach (można sobie pomóc termometrem do wody) około 1,5h. Zostawiamy szynkowar w garnku do momentu, aż ostygnie woda. Następnie wyjmujemy z niego naszą wędlinę, która znacznie zmniejszyła swoją objętość, i chłodzimy w lodówce kolejnych kilka godzin. Po tym czasie możemy już kroić i jeść naszą wędlinkę 🙂

Smacznego!!!!

Indyk w szynkowarze – dodatkowe informacje

Jako dodatków można użyć wybranych przez siebie warzyw konserwowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa
Następny przepis: Domowa wędlina ze słoika słoikówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode