Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin
Zawsze jest coś unikalnego i smacznego w przygotowywaniu własnych mieszanki przypraw. Dziś chcemy zwrócić Twoją uwagę na domową mieszankę z prażonych przypraw do mięsa i wędlin – jest to urocza kolekcja składników, które w połączeniu tworzą smakowe eksplozje. Nie tylko nadadzą one piękną barwę i aromat Twoim ulubionym mięsny wielkanocnym potrawom, ale również podkreślą ich naturalne smaki. Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, czy jesteś doświadczonym kucharzem, będzie to przepis, do którego zawsze będziesz wracać. Każda partia wędlin, którą ulepszysz, jest gwarancją sukcesu. Więc zrób miejsce na półce ze swoimi przyprawami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50g ziaren jałowca
- 50g ziaren kolendry
- 50g ziaren ziela angielskiego
Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin – jak zrobić?
- Na suchej patelni prażymy (osobno każdą przyprawę), uważamy by nie przypalić – uprażone ziarna kolendry przesypujemy do miski, do wystudzenia, czynność powtarzamy z ziarnami jałowca i ziela angielskiego
- Za pomocą młynka, mielimy uprażone ziarna. Przyprawę przesypujemy do słoika.
Mieszanka przyprawowa do mięsa i wędlin – dodatkowe informacje
Ja wykorzystałam zebrane ziarna kolendry, która przekwitła na balkonie i zawiązały się jej owoce. Po uprażeniu mają one cytrynowo-orzechowy smak. U mnie, ze sklepu pochodziły ziarna ziela angielskiego, ale równie dobrze można wykorzystać zakupione przyprawy. Uprażone nabierają one bardziej intensywnego aromatu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa masa makowa z likierem Amaretto
Następny przepis: Domowa nalewka wiśniowa