Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin

Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin

Zawsze jest coś unikalnego i smacznego w przygotowywaniu własnych mieszanki przypraw. Dziś chcemy zwrócić Twoją uwagę na domową mieszankę z prażonych przypraw do mięsa i wędlin – jest to urocza kolekcja składników, które w połączeniu tworzą smakowe eksplozje. Nie tylko nadadzą one piękną barwę i aromat Twoim ulubionym mięsny wielkanocnym potrawom, ale również podkreślą ich naturalne smaki. Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, czy jesteś doświadczonym kucharzem, będzie to przepis, do którego zawsze będziesz wracać. Każda partia wędlin, którą ulepszysz, jest gwarancją sukcesu. Więc zrób miejsce na półce ze swoimi przyprawami!

Składniki:

  • 50g ziaren jałowca
  • 50g ziaren kolendry
  • 50g ziaren ziela angielskiego

Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin – jak zrobić?

  1. Na suchej patelni prażymy (osobno każdą przyprawę), uważamy by nie przypalić – uprażone ziarna kolendry przesypujemy do miski, do wystudzenia, czynność powtarzamy z ziarnami jałowca i ziela angielskiego
  2. Za pomocą młynka, mielimy uprażone ziarna. Przyprawę przesypujemy do słoika.

Mieszanka przyprawowa do mięsa i wędlin – dodatkowe informacje

Ja wykorzystałam zebrane ziarna kolendry, która przekwitła na balkonie i zawiązały się jej owoce. Po uprażeniu mają one cytrynowo-orzechowy smak. U mnie, ze sklepu pochodziły ziarna ziela angielskiego, ale równie dobrze można wykorzystać zakupione przyprawy. Uprażone nabierają one bardziej intensywnego aromatu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa masa makowa z likierem Amaretto
Następny przepis: Domowa nalewka wiśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode