Domowa masa makowa z likierem Amaretto

Domowa masa makowa z likierem Amaretto

Pozwól sobie na odrobinę luksusu w swoim domowym cukiernictwie, przygotowując samodzielnie masę makową z dodatkiem egzotycznego likieru Amaretto. Ten aromatyczny przepis będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych ciast i deserów. Nuty gorzkich migdałów podkreślają smak słodkiego maku, dodając niezwykłości każdemu wypiekowi. Przepis na domowe Amaretto jest bardzo prosty, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika oryginalnych smaków. Chociaż domowa masa makowa z likierem Amaretto może wydawać się nietypowa, warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoich gości niebanalnym smakiem. Składniki są łatwo dostępne, a czas, który poświęcisz na jej przygotowanie, zostanie wynagrodzony unikalną, niepowtarzalną nutą smaku.

Składniki:

  • 600 g suchego niebieskiego maku
  • 300 g różnych bakalii: rodzynki, żurawina, figi, daktyle, suszone śliwki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki naturalnego miodu
  • 2 duże jajka wiejskie
  • 150 g masła
  • 2 łyżki likieru Amaretto

Domowa masa makowa z likierem amaretto – jak zrobić?

  1. Suchy mak wsypujemy do głębokiego rondelka.
  2. Zalewamy mak zimną wodą, ok. 500 ml.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie prażymy do odparowania wody. Cały czas mieszamy, aby nie przypalić.
  4. Mak studzimy. A następnie 3 x mielimy.
  5. Przygotowujemy ulubione bakalie: żurawinę, rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki.
  6. Bakalie moczymy, albo we wrzątku lub rumie kilkanaście min. Odcedzamy. Jeśli w rumie – pozostawiamy, bez odlewania.
  7. W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier.
  8. Wlewamy miód. Rozpuszczamy.
  9. Wsypujemy mak. Mieszamy.
  10. Dodajemy namoczone bakalie. Mieszamy.
  11. Wbijamy żółtka, szybko mieszamy. Przez chwilkę razem podgrzewamy całą masę.
  12. Studzimy masę.
  13. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  14. Łączymy pianę z masą makową. Wlewamy likier Amaretto. Delikatnie mieszamy.
  15. Masą przekładamy dowolne ciasta, np drożdżową struclę. Smakuje także z dodatkiem makaronu lub do wigilijnej kutii czy paluszków.
  16. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: domowe amaretto, likier amaretto przepis

Porady – dodatkowe informacje

Podany czas jest, bez oczekiwania na studzenie.

Mak możemy zalać mlekiem. Mak wsypujemy zawsze do głębszego naczynia, bo podczas prażenia masa rośnie, a mak „podskakuje”.

Rodzynki moczymy w gorącej wodzie lub rumie, wtedy niepotrzebny aromat.

Najlepiej cukier, miód dodawać stopniowo, aby masy nie przesłodzić. W razie konieczności wlewamy sok z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa mielonka słoikowa
Następny przepis: Domowa musztarda z curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode