Domowa mielonka słoikowa

Domowa mielonka słoikowa

Domowa mielonka słoikowa to doskonała alternatywa dla drogeryjnych przetworów. Pełna smaku, aromatu i bez zbędnych konserwantów, idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także w czasie szybkiego przerwę na lunch. Przepis na tę mielonkę jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy przekroczy wszystkie oczekiwania. Nie od dziś wiadomo, że domowe jedzenie jest najsmaczniejsze, a domowa mielonka słoikowa nie będzie wyjątkiem. Przygotowanie własnej mielonki to świetny sposób na kontrolę składników, które spożywamy. W dodatku mielonka przygotowana według tego przepisu będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Składniki:

  • 1,3 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

Domowa mielonka słoikowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę zmielić, dodać sól, sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach, by uwolnić jak najwięcej aromatu i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, wsypać żelatynę, wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną.
    Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
    Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki, które trzeba starannie umyć i wyparzyć.
    Słoiki napełnić masą mięsną, dobrze ugnieść i zakręcić.
    Słoiki pasteryzować przez 1 godzinę, pozostawić do wystygnięcia i ponownie pasteryzować przez 40 minut.

Domowa mielonka słoikowa – dodatkowe informacje

Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa masa makowa
Następny przepis: Domowa masa makowa z likierem Amaretto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode