Domowa mielonka słoikowa
Domowa mielonka słoikowa to doskonała alternatywa dla drogeryjnych przetworów. Pełna smaku, aromatu i bez zbędnych konserwantów, idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także w czasie szybkiego przerwę na lunch. Przepis na tę mielonkę jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy przekroczy wszystkie oczekiwania. Nie od dziś wiadomo, że domowe jedzenie jest najsmaczniejsze, a domowa mielonka słoikowa nie będzie wyjątkiem. Przygotowanie własnej mielonki to świetny sposób na kontrolę składników, które spożywamy. W dodatku mielonka przygotowana według tego przepisu będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki:
- 1,3 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Domowa mielonka słoikowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Łopatkę zmielić, dodać sól, sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach, by uwolnić jak najwięcej aromatu i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, wsypać żelatynę, wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną.
Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki, które trzeba starannie umyć i wyparzyć.
Słoiki napełnić masą mięsną, dobrze ugnieść i zakręcić.
Słoiki pasteryzować przez 1 godzinę, pozostawić do wystygnięcia i ponownie pasteryzować przez 40 minut.
Domowa mielonka słoikowa – dodatkowe informacje
Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa masa makowa
Następny przepis: Domowa masa makowa z likierem Amaretto