Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa to alternatywa dla sklepowych produktów, która wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Przygotowana zgodnie z przepisem inspirowanym popularnym serwisem kulinaricznym kotlet.tv, staje się nieodłącznym elementem różnych deserów. Przyjeło się, że masa makowa kojarzy się głównie z makowcem, ale używa się go też do faworoków czy karpatki. Dzięki temu przepisowi, domowa masa makowa zyskuje kompleksowość smaku i konsystencji, czyniąc każde ciasto wyjątkowym. Pozwól sobie na odrobinę luksusu na co dzień, przygotowując domową masę makową, bez konserwantów i sztucznych barwników.

Składniki:

  • 250 g suchej mąki
  • gorąca woda do zalania mąki
  • ok. 250–300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie, migdały, nerkowce, daktyle)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka cukru z wanilią (możecie zastąpić cukrem wanilinowym)
  • kilka kropel aromatu rumowego, migdałowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowa masa makowa – jak zrobić?

  1. Suchy mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody za pomocą np. lnianego ręczniczka kuchennego.
  2. Rodzynki namaczamy w wodzie lub mleku. Mak mielimy w maszynce 2-3 razy. Orzechy, suszone owoce siekamy. Rodzynki odcedzamy i wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową wszystko dodajemy do maku. Następnie do miski dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi 2-3 białkami.

xxxx – dodatkowe informacje

Gotową masę (bez białek) można przechowywać do 5 dni w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa lemoniada
Następny przepis: Domowa masa makowa do makowców

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode