Domowa lemoniada

Domowa lemoniada

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na orzeźwiającą lemoniadę domowej roboty. Ta prostota i świeżość tej ręcznie robionej napoju, w połączeniu z dawką witamin i minerałów, sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla sklepowych napojów. Ożywcze cytrusy, dodatek słodkości dla zrównoważenia kwasowości, a do tego mocna dawka lodu – składniki te tworzą magię prawdziwej domowej lemoniady. A może chcesz spróbować zrobić oranżadę w domowym zaciszu? Bez względu na to, co wybierzesz, te domowe napoje z pewnością przyniosą ulgę podczas gorących letnich dni.

Składniki:

  • cztery cytryny
  • 4 litry wody
  • 1 dkg drożdży
  • 1/4 kg cukru

Domowa lemoniada – jak zrobić?

  1. Zagotuj 4 litry wody z cukrem i cienko pokrojoną skórką z dwóch cytryn. Płyn po zagotowaniu ostudź.
  2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn.
  3. Zlać płyn do kamiennego garnka.
  4. Zawinij drożdże szczelnie w płótno, zawiąż w paczkę i włóż do garnka z płynem.
  5. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 12 godzin.
  6. Wyjmij drożdże z płynu.
  7. Rozlej płyn do butelek z nakrętkami.
  8. Pozostaw w chłodnym miejscu na 8 dni.
  9. Gotowa lemoniada jest musująca i gotowa do picia.

Domowa lemoniada – dodatkowe informacje

Zamiast skórki cytryny można użyć esencji cytrynowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWA LAZANIA
Następny przepis: Domowa masa makowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode