Domowa ćwikła

Domowa ćwikła

Ćwikła to tradycyjny dodatek do potraw wielu kuchni wschodnioeuropejskich, a jej domowa wersja, zwłaszcza z chrzanem, to klasyk na naszych stołach. Idealnie uzupełnia smak pieczeni oraz wędlin, ale także zimnych sałatek. Teraz, zamiast kupować gotowy produkt, możesz zrobić własną ćwikłę. Połączenie kwasu octowego, ostrego chrzanu i słodkich buraków tworzy niepowtarzalny smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Ten przepis pokazuje, jak przygotować ćwikłę i podpowiada jak ją trafnie doprawić, by osiągnąć optymalną równowagę pomiędzy tymi trzema składnikami. Domowa ćwikła jest zdrowa, smaczna, a przepisy na jej przygotowanie są proste i szybkie.

Składniki:

  • 1 kilogram buraków ćwikłowych
  • 5 dekagramów chrzanu
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki cukru

Domowa ćwikła – jak zrobić?

  1. Buraczki umyć, nie obrane uparować w parniku lub ugotować. Lekko ostudzić i obrać ze skórki.
  2. Obrane buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ta ostra strona).
  3. Chrzan obrać i również zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Osączyć.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić aby składniki się „przegryzły.
  5. Ćwikłę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

Słowa kluczowe: jak doprawić ćwikłę, domowa ćwikła z chrzanem, domowa ćwikła, buraczki ćwikła, ćwikła przepisy, ćwikła przepis

Domowa ćwikła – dodatkowe informacje

Przyprawy najlepiej dodawać stopniowo wg własnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domek z piernika
Następny przepis: Domowa Cytrynówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode