Domowa Cytrynówka

Domowa Cytrynówka

Przygotowanie własnej cytrynówki to jedna z najprostszych i najprzyjemniejszych form rozpoczęcia domowej produkcji nalewek. Nasz przepis na cytrynówkę domowej roboty to autentyczna interpretacja tradycyjnej polskiej receptury. Ta wyśmienita nalewka cytrynowa o intensywnym smaku i aromacie jest idealna jako dodatek do deserów, kakao, ciepłych napojów czy jako składnik koktajli. Przedstawiamy sposób na najlepszą cytrynówkę – prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się domową cytrynówką o wyraźnym smaku i aromacie. Spróbuj sam, zobacz jak zrobić cytrynówkę i przekonaj się, że domowe metody są najlepsze. Przygotuj i ciesz się swoją własną, cudowną cytrynówką!

Składniki:

  • 1 litr Spirytusu
  • 8 cytryn
  • 1 czubata szklanka Cukru
  • około 0,5 litra wrzątku

Domowa cytrynówka – jak zrobić?

  1. Cytryny sparzyć, umyć i obrać; skórki wrzucić do dużego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i dostawić na 3 godziny. Z obranych cytryn dokładnie wycisnąć sok (np. wyciskarką). Przecedzić go 2 razy przez bardzo gęste siteczko, bądź też gazę (ale nie radzę przez gazę bo w nią dużo soku wsiąka)! Wlać otrzymany sok do miski z miarką. W 200ml wrzątku rozpuścić szklankę cukru, dodać do soku. W misce musimy otrzymać 1l płynu (soku + wody z cukrem). Brakującą ilość uzupełniamy wrzątkiem by otrzymać 1l. Po wyznaczonym czasie do garnka lub miski (min. 2 litrowej) wlewamy otrzymany płyn z sokiem oraz odsączony od skórek spirytus. Dokładnie mieszamy. Skórki wyrzucamy. Powinniśmy otrzymać 2 litry cytrynówki. 1:1.

Słowa kluczowe: cytrynówka domowej roboty, cytrynówka własnej roboty, cytrynówka przepis domowy, domowa cytrynówka, jak zrobić cytrynowkę, najlepsza cytrynówka przepis

Domowa Cytrynówka – Dodatkowe informacje

Najlepiej spożywać po około 4 dniach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa ćwikła
Następny przepis: Domowa ciastolina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode