Domowa ciastolina

Domowa ciastolina

Miłośnicy wykonywania różnego rodzaju prac plastycznych z pewnością docenią poniższy przepis na domową ciastolinę. Ciastolina, która jest znakomitym narzędziem do ćwiczenia koncentracji oraz kreatywności, teraz może zostać łatwo i szybko przygotowana w domu. Receptura jest prosta, wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są na wyciągnięcie ręki w każdym domu. Przygotowanie ciastoliny jest równie wielką zabawą, co potem samo modelowanie, a radość z tworzenia własnej ciastoliny z pewnością doda skrzydeł wszystkim małym i dużym artystom. Spróbujcie, jak prosty jest przepis na ciastolinę domowej roboty.

Składniki:

  • 1 kulka o wadze około 350 g
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki soli kuchennej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 2 łyżki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
  • pół szklanki wrzącej wody
  • barwnik spożywczy w proszku lub w płynie

Domowa ciastolina – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać mąkę z solą, wymieszać łyżką. Wlać sok z cytryny, olej i ulubiony aromat dla zapachu.
    Uwaga!!! Wlać gorącą wodę, tę czynność powinien wykonać ktoś dorosły. Do gorącej wody dodałam odrobinę barwnika spożywczego w proszku, którego normalnie używam np. do barwienia lukru, lub kremu do dekoracji babeczek.
    Całość wymieszałam przy użyciu miksera, żeby było szybciej, można oczywiście wymieszać łyżką a następnie zagnieść ręcznie.
  2. Gdyby ciastolina była za miękka dosypać trochę mąki, gdyby była zbyt twarda dolać odrobinę wody.
    Gdy ciastolina ostygnie można się nią bawić.
  3. Ogólnie rzecz biorąc taka ciastolina to bardzo fajna sprawa, żeby zająć czymś dziecko na dłużej, robimy również różnego rodzaju wyklejanki i wycinanki.

Domowa ciastolina – dodatkowe informacje

Podzieliłam synkowi każdą z kulek na pół, i schowałam na później do woreczka, a woreczek wrzuciłam do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa Cytrynówka
Następny przepis: Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode