Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą

Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą

Czy można wyobrazić sobie coś lepszego na zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad niż domową fasolkę po bretońsku z wiejską kiełbasą? Wiele rodzin w Polsce pokochało ten zasłużony specjał kuchni francuskiej za jego uniwersalność, prostotę i niesamowity smak. Ugotowany z starannością i według tradycyjnej receptury, z garmażeryjną kiełbasą dodającą pikantności, zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tej potrawy nie może zabraknąć na żadnym domowym stole, zwłaszcza podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni. Składniki są łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli jaś
  • laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 3/4 płaskiej łyżki soli

Domowa fasolka po bretońsku z kiełbasą – jak zrobić?

  1. Wieczorem fasolkę opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą. Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić, dodać koncentrat i wszystkie przyprawy. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju.
    Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki.
    Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie, czyli około 1,5 godziny.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Aby zagęścić fasolkę po bretońsku z wiejską kiełbasą należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki z kiełbasą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa ciastolina
Następny przepis: Domowa golonka w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode