Domowa ćwikła
Ćwikła to tradycyjny dodatek do potraw wielu kuchni wschodnioeuropejskich, a jej domowa wersja, zwłaszcza z chrzanem, to klasyk na naszych stołach. Idealnie uzupełnia smak pieczeni oraz wędlin, ale także zimnych sałatek. Teraz, zamiast kupować gotowy produkt, możesz zrobić własną ćwikłę. Połączenie kwasu octowego, ostrego chrzanu i słodkich buraków tworzy niepowtarzalny smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Ten przepis pokazuje, jak przygotować ćwikłę i podpowiada jak ją trafnie doprawić, by osiągnąć optymalną równowagę pomiędzy tymi trzema składnikami. Domowa ćwikła jest zdrowa, smaczna, a przepisy na jej przygotowanie są proste i szybkie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram buraków ćwikłowych
- 5 dekagramów chrzanu
- 1-2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki cukru
Domowa ćwikła – jak zrobić?
- Buraczki umyć, nie obrane uparować w parniku lub ugotować. Lekko ostudzić i obrać ze skórki.
- Obrane buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ta ostra strona).
- Chrzan obrać i również zetrzeć na drobnej tarce. Chrzan przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Osączyć.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić aby składniki się „przegryzły.
- Ćwikłę przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.
Słowa kluczowe: jak doprawić ćwikłę, domowa ćwikła z chrzanem, domowa ćwikła, buraczki ćwikła, ćwikła przepisy, ćwikła przepis
Domowa ćwikła – dodatkowe informacje
Przyprawy najlepiej dodawać stopniowo wg własnego smaku.