Dietetyczne ciasteczka owsiane z płatkami zbożowymi

Dietetyczne ciasteczka owsiane z płatkami zbożowymi

Czasami trudno jest podjąć decyzję między zdrowym stylem życia a smacznymi przekąskami. Dlatego przedstawiamy przepis na dietetyczne ciasteczka owsiane z płatkami zbożowymi. To znakomite połączenie pełnych wartości odżywczych składników z niewielką kalorycznością. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako element diety dla osób dbających o linię i prowadzących aktywny tryb życia. Są sycące, smaczne oraz co najważniejsze – zdrowe! Płatki owsiane uzupełnione o różnego rodzaju zboża czynią z tych ciasteczek doskonałe źródło błonnika. Ta propozycja to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być zarazem smaczne.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 margaryna
  • cukier cynamonowy
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 szklanki różnych płatków zbożowych (u mnie są to muszelki kakaowe, czekoladowe crunchy i naturalne pełnozbożowe)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek
  • pół szklanki mielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych

Dietetyczne ciasteczka owsiane z płatkami zbożowymi – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, czyli: mąkę, proszek, sól, płatki owsiane i zbożowe, wiórki kokosowe, pokruszoną czekoladę, zmielone orzechy i rodzynki. Wszystko razem wymieszać.
  2. Do miski z naszymi składnikami dodajemy miękką, pokrojoną na kawałki margarynę. Całość chwilę ręcznie mieszamy. Jaja ubijamy z cukrami i również dodajemy. Całość mieszamy do połączenia składników. W razie potrzeby można dolać odrobinę mleka.
  3. Z powstałej masy formujemy ręką kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy ją i układamy na blaszy wyłożonej pergaminem. Zapełnioną blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min w 180oC.

Dodatkowe informacje – Dietetyczne ciasteczka owsiane z płatkami zbożowymi

Składniki odmierzane są kubkiem o pojemności ok 0,3l. Aby ciastka były jeszcze „chudsze”, całą margarynę możemy zastąpić jej połową oraz uzupełnić mlekiem (ok. pół szklanki). Ciasteczka możemy przechowywać w pudełku nawet kilka tygodni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczne Batoniki Owsiane
Następny przepis: Dietetyczne Ciasteczka owsiane z gruszką (bez mleka, bez masła, bez tłuszczu, bez glutenu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode