Dietetyczna cukinia faszerowana kurczakiem
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad zdrową alternatywą dla mięsnych kotletów? Przedstawiamy dietetyczną cukinię faszerowaną kurczakiem. Simple, elegancja połączona z nutą świeżości. Wyjątkowość tego dania polega na wykorzystaniu cukinii jako głównego składnika, który pełni rolę komponentu, w którym umiejscowione jest mięso. Unikalność smaku podkreśla delikatna, ale sycąca włoska cukinia oraz soczysty kurczak, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. To doskonałe danie dietetyczne z cukinii dla wszystkich, którzy cenią sobie smaczne, a zarazem zdrowe i lekkie posiłki.
admin
Składniki:
- 1 średnia młoda cukinia
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- mała pierś z kurczaka
- wiórki kokosowe
- orzeszki ziemne
- cebula
- czosnek
- zioła prowansalskie, chili w proszku, sól, pieprz, tymianek, bazylia
- olej
Dietetyczna cukinia faszerowana kurczakiem – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy oliwą, dodajemy posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę wiórek kokosowych, kilka orzeszków ziemnych i posiekany tymianek. Całość zostawiamy na kilka godzin.
- Cukinię myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środki.
- Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy miąższ z cukinii pokrojony w drobną kostkę, pomidora i paprykę również pokrojone w kosteczkę. Całość dusimy aż do momentu, kiedy woda z cukinii całkowicie odparuje. Doprawiamy przyprawami do smaku.
- Wydrążone cukinie napełniamy gotowym farszem, układamy na patelni i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut, aż cukinia zmięknie.
xxxx – dodatkowe informacje
Do dietetycznej cukinii faszerowanej kurczakiem można dodać mięso mielone, a także niewielką ilość kaszy kuskus lub ryżu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DIETETYCZNA BABKA DROŻDŻOWA BEZ TŁUSZCZU, MLEKA I BIAŁEK
Następny przepis: Dietetyczna kanapka z kurczakiem i frytkami