Dewolaje z mielonych filetów

Dewolaje z mielonych filetów

Dewolaje z mielonych filetów to wyjątkowo smaczna i dekoracyjna potrawa. Ten przepis jest idealny dla osób, które szukają inspiracji na wykwintny obiad czy uroczystą kolację. Dewolaje, czyli drobne kawałki mięsa zawinięte i zabezpieczone nitką lub wykałaczką, to tradycyjne danie kuchni europejskiej, które dzięki swojej uniwersalności można przygotować z różnego rodzaju mięs. W tym przepisie skupimy się na dewolajach z mielonych filetów drobiowych, które po odpowiednim przygotowaniu zaskakują swoim wyrazistym i delikatnym jednocześnie smakiem. To doskonałe połączenie klasyki i nowoczesności, które z pewnością zachwyci twoich gości.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawa uniwersalna
  • olej
  • Farsze:
  • 1. kilka słupków masła oraz posiekana natka pietruszki
  • 2. kilka pokrojonych pieczarek usmażonych z cebulą i wymieszanych z serkiem topionym
  • 3. kilka słupków żółtego sera
  • 4. szpinak smażony z posiekaną cebulą i czosnkiem

Dewolaje z mielonych filetów – jak zrobić?

  1. Filety myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajko, trochę bułki tartej i przyprawę uniwersalną. Mieszamy.
  2. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Przykrywamy folią i spłaszczamy.
  3. Na mięsie układamy wybrane farsze. Zwijamy w wałeczki. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie w pozostałych rozkłóconych jajkach i ponownie w bułce.
  4. Dewolaje smażymy na rozgrzanym oleju na patelni głębokim, aż się zezłocą.

Dewolaje z mielonych filetów – dodatkowe informacje

Z podanej ilości mięsa otrzymamy ok. 12 kotletów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dewolaje z pieczarkami
Następny przepis: Dewolaje w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode