Dewolaje w sosie chrzanowym

Dewolaje w sosie chrzanowym

Dewolaje to znane i lubiane danie, które kojarzy się z wykwintnym obiadem w domu babcie. Podane w sosie chrzanowym, nabierają nowoclidzkiego, pikantnego smaku, który dodaje daniu wyrazistości. Kruchy i soczysty dewolaj serwowany z intensywnym sosem to danie, które zadowoli lubiących wyraziste smaki, a jednocześnie ceniących tradycyjną, domową kuchnię. Przygotowanie dewolajów w sosie chrzanowym nie jest skomplikowane, jednak zasługuje na szczególną uwagę, by w pełni uwydatnić smak mięsa w połączeniu z ostrym, aromatycznym sosem. Przygotuj się na smakowite wyzwanie!

Składniki:

  • 8 pojedynczych filetów z kurczaka
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki świeżego startego chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • tłuszcz do smażenia

Dewolaje w sosie chrzanowym – jak zrobić?

  1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy. Na każdym układamy grube paski masła. Ciasno zwijamy w roladki. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na złoto.
  3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodajemy chrzan, sól, pieprz, cukier, szczyptę gałki oraz sok z cytryny. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, chwilę gotujemy. Dewolaje podajemy z usmażonymi ziemniakami i sosem.

Dewolaje w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje

● Rozbite filety z masłem należy zwinąć jak gołąbki. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia kotletów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dewolaje z mielonych filetów
Następny przepis: Dewolaje z brokułami serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode