Dewolaje z brokułami serkiem topionym

Dewolaje z brokułami serkiem topionym

Zapraszamy do skosztowania wyjątkowych dewolajów z brokułami i serkiem topionym. Ten smakowity i elegancki przepis jest zarówno kolorowy, jak i pełen smaku. Dewolaje, znane również jako „angielskie rożki”, są chrupiącymi, panierowanymi roladkami z kurczaka, które w tej wersji zawierają również zdrowe, delikatne brokuły i kremowy ser topiony. Są zarówno satysfakcjonujące, jak i odżywcze. Ten przepis to doskonały pomysł na wykwintny obiad, który zaspokoi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dewolaje z brokułami i serkiem topionym idealnie komponują się z dowolnymi dodatkami, przekształcając prosty obiad w prawdziwie królewski posiłek.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania
  • mąka
  • Sól
  • Pieprz

Dewolaje z brokułami serkiem topionym – jak zrobić?

  1. Filet podzielić każdy na 4 kotlety następnie lekko zbić tłuczkiem ,osolić i posypać pieprzem. Brokuła umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Na każdy kotlet położyć kawałek topionego serka i porcję brokuła. Zawinąć dobrze, obtoczyć w mące, następnie umoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Można usmażyć na patelni, najpierw na większym ogniu, potem na mniejszym, żeby się dobrze przesmażyły. Na końcu przykryć pokrywką na parę minut. Można także dewolaje upiec w frytkownicy i wtedy są bardziej chrupiące.

Dodatkowe informacje – Dewolaje z brokułami serkiem topionym

Można dodać do farszu trochę brokułów i kalafiora.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dewolaje w sosie chrzanowym
Następny przepis: Dewolaje z serem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode