Dewolaje z pieczarkami
Zapraszamy do odkrycia sekretu przygotowania dewolajów z pieczarkami, które są wyjątkowym północnym eklektyzmem francuskiej kuchni. Tego typu danie przeważnie serwuje się na eleganckich kolacjach czy oficjalnych przyjęciach, pozostając głównym punktem menu. Dewolaje to niezwykłe połączenie pysznego mięsa oraz nietrudnego do wykonania, a jednocześnie smakowitego farszu z pieczarek. Idealnie skomponowane składniki wprawią w zachwyt niejednego gościa. To danie jest nie tylko satysfakcjonującym posiłkiem, ale także wykwintną pozycją na liście klasyków kuchni francuskiej. Prawdziwa uczta dla podniebienia!
admin
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 0,30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- mąka
- 1 jajo
- bułka tarta
Dewolaje z pieczarkami – jak zrobić?
- Pieczarki kroimy na drobno, delikatnie przysmażamy z cebulką na masełku. Pierś z kurczaka kroimy na kotlety, lekko rozbijamy. Solimy i opruszamy pieprzem. Nakładamy farsz do dewolaja i dobrze zwijamy (możemy wspomóc się wykałaczkami). Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Dodatkowe informacje – Dewolaje z pieczarkami
Do farszu można dodać starty ser. Podawać z sosem pieczarkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Detoks z cytryną i imbirem ;)
Następny przepis: Dewolaje z mielonych filetów