Dewolaje z mielonych filetów
Dewolaje z mielonych filetów to wyjątkowo smaczna i dekoracyjna potrawa. Ten przepis jest idealny dla osób, które szukają inspiracji na wykwintny obiad czy uroczystą kolację. Dewolaje, czyli drobne kawałki mięsa zawinięte i zabezpieczone nitką lub wykałaczką, to tradycyjne danie kuchni europejskiej, które dzięki swojej uniwersalności można przygotować z różnego rodzaju mięs. W tym przepisie skupimy się na dewolajach z mielonych filetów drobiowych, które po odpowiednim przygotowaniu zaskakują swoim wyrazistym i delikatnym jednocześnie smakiem. To doskonałe połączenie klasyki i nowoczesności, które z pewnością zachwyci twoich gości.
admin
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 jajka
- bułka tarta
- przyprawa uniwersalna
- olej
- Farsze:
- 1. kilka słupków masła oraz posiekana natka pietruszki
- 2. kilka pokrojonych pieczarek usmażonych z cebulą i wymieszanych z serkiem topionym
- 3. kilka słupków żółtego sera
- 4. szpinak smażony z posiekaną cebulą i czosnkiem
Dewolaje z mielonych filetów – jak zrobić?
- Filety myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajko, trochę bułki tartej i przyprawę uniwersalną. Mieszamy.
- Z mielonego mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Przykrywamy folią i spłaszczamy.
- Na mięsie układamy wybrane farsze. Zwijamy w wałeczki. Obtaczamy w bułce tartej, a następnie w pozostałych rozkłóconych jajkach i ponownie w bułce.
- Dewolaje smażymy na rozgrzanym oleju na patelni głębokim, aż się zezłocą.
Dewolaje z mielonych filetów – dodatkowe informacje
Z podanej ilości mięsa otrzymamy ok. 12 kotletów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dewolaje z pieczarkami
Następny przepis: Dewolaje w sosie chrzanowym