Dewolaje w sosie chrzanowym
Dewolaje to znane i lubiane danie, które kojarzy się z wykwintnym obiadem w domu babcie. Podane w sosie chrzanowym, nabierają nowoclidzkiego, pikantnego smaku, który dodaje daniu wyrazistości. Kruchy i soczysty dewolaj serwowany z intensywnym sosem to danie, które zadowoli lubiących wyraziste smaki, a jednocześnie ceniących tradycyjną, domową kuchnię. Przygotowanie dewolajów w sosie chrzanowym nie jest skomplikowane, jednak zasługuje na szczególną uwagę, by w pełni uwydatnić smak mięsa w połączeniu z ostrym, aromatycznym sosem. Przygotuj się na smakowite wyzwanie!
admin
Składniki:
- 8 pojedynczych filetów z kurczaka
- kostka masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki świeżego startego chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 kostki bulionowej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- tłuszcz do smażenia
Dewolaje w sosie chrzanowym – jak zrobić?
- Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy. Na każdym układamy grube paski masła. Ciasno zwijamy w roladki. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na złoto.
- Kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodajemy chrzan, sól, pieprz, cukier, szczyptę gałki oraz sok z cytryny. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, mieszamy, chwilę gotujemy. Dewolaje podajemy z usmażonymi ziemniakami i sosem.
Dewolaje w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje
● Rozbite filety z masłem należy zwinąć jak gołąbki. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia kotletów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dewolaje z mielonych filetów
Następny przepis: Dewolaje z brokułami serkiem topionym