Deser z herbatnikami i cytrynową pianką
Deser z pokruszonymi herbatnikami i lekką, cytrynową pianką to idealny sposób na zakończenie dowolnego posiłku. To przepyszne połączenie klasycznych smaków zachwyci nie tylko miłośników słodkości, ale i tych, którzy cenią sobie lekkość i świeżość cytryny w deserach. To również doskonały przepis na niezapomniany komfortowy wieczór w domu. Przygotowany z prostych składników, które zwykle mamy w spiżarni, ten deser jest nie tylko smaczny, ale także niezwykle łatwy do wykonania. Spróbuj więc tego unikalnego połączenia herbatników i cytrynowej pianki – bez względu na okazję, ten deser na pewno zrobi wrażenie.
admin
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl gorącej wody
- około 60 g herbatników maślanych
Deser z herbatnikami i cytrynową pianką – jak zrobić?
- Rozpuścić galaretkę w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
- Pokruszyć herbatniki.
- Ubijać śmietankę na sztywno, dodając przesiany cukier puder pod koniec.
- Dodać ostudzoną, tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.
- Nakładać naprzemiennie cytrynową bitą śmietankę i pokruszone herbatniki do 4 pucharków/kieliszków.
- Schłodzić desery w lodówce.
Słowa kluczowe: deser z pokruszonymi herbatnikami
Deser z herbatnikami i cytrynową pianką – dodatkowe informacje
Przepis na 4 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser brzoskwiniowy z mascarpone
Następny przepis: deser budyniowy z owocami