Deser brzoskwiniowy z mascarpone

Deser brzoskwiniowy z mascarpone

Deser brzoskwiniowy z mascarpone to prawdziwe uczta dla podniebienia. Idealnie łączy w sobie delikatność mascarpone, słodycz brzoskwiń oraz subtelne nuty wanilii. Ten przepis został stworzony z myślą o wszystkich smakoszach, którzy cenią sobie prostotę wykonania, elegancki wygląd i unikalny smak. Deser podawany w pucharku dodatkowo podkreśla jego urok. Serwowany na ciepło lub na zimno, będzie idealnym zwieńczeniem każdej kolacji. Kremowa konsystencja mascarpone idealnie komponuje się z soczystymi brzoskwiniami, tworząc prawdziwe symfonie smaków.

Składniki:

  • 100g płatków owsianych
  • 5 brzoskwiń
  • 200ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru

Deser brzoskwiniowy z mascarpone – jak zrobić?

  1. Ciastka rozkruszyć. Brzoskwinie umyć, obrać i wypestkować. Zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukry i serek mascarpone. Na koniec wmieszać 4 łyżki musu z brzoskwiń.
  2. Na spód pucharków lub szklanek wsypać pokruszone ciastka. Na to wyłożyć warstwę serka. Na wierzch wylać mus brzoskwiniowy. Deserki udekorować plasterkami brzoskwiń i listkami mięty.

Słowa kluczowe: deser z mascarpone i brzoskwiniami, deser brzoskwiniowy, deser w pucharku z mascarpone

Deser brzoskwiniowy z mascarpone – dodatkowe informacje

Deserki podawać od razu po przygotowaniu. Jeśli chcemy je trochę przechować w lodówce warto do musu z brzoskwiń dodać odrobinę soku z cytryny aby nie ściemniał.

Z tych proporcji wyjdzie ok 4 deserki, w zależności od wielkości pucharków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: deser bananowo truskawkowy
Następny przepis: Deser z herbatnikami i cytrynową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode