Deser z herbatnikami i cytrynową pianką

Deser z herbatnikami i cytrynową pianką

Deser z pokruszonymi herbatnikami i lekką, cytrynową pianką to idealny sposób na zakończenie dowolnego posiłku. To przepyszne połączenie klasycznych smaków zachwyci nie tylko miłośników słodkości, ale i tych, którzy cenią sobie lekkość i świeżość cytryny w deserach. To również doskonały przepis na niezapomniany komfortowy wieczór w domu. Przygotowany z prostych składników, które zwykle mamy w spiżarni, ten deser jest nie tylko smaczny, ale także niezwykle łatwy do wykonania. Spróbuj więc tego unikalnego połączenia herbatników i cytrynowej pianki – bez względu na okazję, ten deser na pewno zrobi wrażenie.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl gorącej wody
  • około 60 g herbatników maślanych

Deser z herbatnikami i cytrynową pianką – jak zrobić?

  1. Rozpuścić galaretkę w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  2. Pokruszyć herbatniki.
  3. Ubijać śmietankę na sztywno, dodając przesiany cukier puder pod koniec.
  4. Dodać ostudzoną, tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.
  5. Nakładać naprzemiennie cytrynową bitą śmietankę i pokruszone herbatniki do 4 pucharków/kieliszków.
  6. Schłodzić desery w lodówce.

Słowa kluczowe: deser z pokruszonymi herbatnikami

Deser z herbatnikami i cytrynową pianką – dodatkowe informacje

Przepis na 4 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser brzoskwiniowy z mascarpone
Następny przepis: deser budyniowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode