Deser marengowy z lekkim kremem pomarańczowym

Deser marengowy z lekkim kremem pomarańczowym

Zapraszamy do odkrywania smaków słodkości poprzez nasz przepis na wyjątkowy deser marengowy z lekkim kremem pomarańczowym. Ta niepowtarzalna kompozycja smaków łączy w sobie lekkość i chrupkość mareng z soczystośćją i orzeźwiającym smakiem pomarańczy. Idealny na zakończenie obiadu, spotkanie ze znajomymi czy jako przekąska na popołudniowy relax. Wystarczy kilka składników, by w prosty i szybki sposób przygotować ten zachwycający deser. Delikatne marengi, kremowej konsystencji z nutą pomarańczy, zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Marengi (bezy):
  • 6 białek
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • Lekki krem pomarańczowy:
  • 6 dużych kwaskowych pomarańczy
  • 5-6 łyżek mąki
  • 35 dag masła
  • 6 żółtek
  • 4-5 łyżek cukru

Deser marengowy z lekkim kremem pomarańczowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Marengi (małe bezy): Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę usztywniamy cukrem pudrem. Pianę wyciskamy szprycą z ozdobną końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 90-130 stopni C ok. 3-4 godzin.
  2. 2.
    Lekki krem pomarańczowy: Robimy jasną zasmażkę z mąki i 15 dag masła, rozprowadzamy sokiem z 4 pomarańczy. Do gorącej zasmażki dodajemy żółtka i cukier i energicznie mieszamy. Zasmażkę odstawiamy do przestudzenia. Pozostałe masło ucieramy mikserem, następnie stopniowo dodajemy przestudzoną zasmażkę. Ucieramy na jednolitą puszystą masę.
    Pozostałe pomarańcze obieramy i filetujemy, następnie dodajemy do kremu i ręcznie mieszamy.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast deserów w pucharkach, można również zrobić torcik marengowy. Wystarczy ususzyć jedną okrągłą gładką bezę o średnicy około 25 cm na spód, drugą takiej samej wielkości, ale wyciśniętą przez szprycę ozdobną końcówką. Ususzone spody bezowe przekładamy taką samą masą i odstawiamy do schłodzenia. Do kremu zamiast pomarańczy można użyć innych owoców cytrusowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser malinowy na zimno
Następny przepis: Deser misie w kąpieli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode